8 listopada obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 🥦🫑🍎🍲🥗
Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia. Nasi uczniowie z tej okazji wykonali surówkę marchewkowo – jabłkową z dodatkiem pora oraz kapusty białej 🍎🥕🥗🌶
U podstaw upamiętnienia tego dnia leży potwierdzony w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat zamiar zachęcania dzieci do zdrowego odżywiania w celu powstrzymania wzrostu otyłości u dzieci w Europie.
W tym dniu zachęcamy wszystkich do edukacji na rzecz zdrowia i ostrzegamy przed skutkami niezdrowego odżywiania, a także braku aktywności fizycznej. Jest to podstawa wszechogarniającej epidemii nadwagi i otyłości, która stanowi zagrożenie dla społeczeństwa.
Młodzi ludzie z nadwagą mają tendencję do tycia w dorosłości i częściej stają się otyłymi dorosłymi. Ten stan czyni je wrażliwymi i znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na choroby takie jak cukrzyca, problemy z wątrobą i sercem, nadciśnienie i udar.
Kubki smakowe dzieci muszą być kształcone od samego początku. Aby pomóc dziecku w jedzeniu bardziej odżywczej i zdrowszej żywności, konieczne jest przyjęcie strategii edukacji podniebienia, co można osiągnąć, oferując owoce i warzywa, ale także ograniczając słodycze. Ważne jest, aby cukier nie był częścią codziennej rutyny żywieniowej dziecka. Gdy dziecko odczuwa głód, podawajmy mu pokarmy o wysokiej wartości odżywczej. Pozwólmy mu jeść w cichym i przyjemnym otoczeniu, bez hałasu i zamieszania.
Każdy gest jest dla nas niezbędny, aby mieć lepszą jakość życia, zarówno fizycznie, jak i psychicznie, to właśnie w dzieciństwie najłatwiej kształtuje się zachowania. Dzieci chłoną i dobre i złe przykłady, dlatego pamiętajmy bardzo proste zasady, by reedukować społeczeństwo, aby nawyki życiowe były zdrowsze.
Wskazówki, które Ci pomogą:
– Nie poddawaj się wszystkim zachciankom ;
– Naucz dzieci umiejętności gotowania ;
– Zainwestuj czas w przygotowanie i gotowanie żywności;
– Czytaj etykiety o jedzeniu ;
– Bądź krytyczny wobec reklamy ;
W ten sposób wszyscy będziemy zdrowsi w przyszłości!