Browar w Poznaniu to jeden z najnowocześniejszych browarów w Europie. Z jego powstaniem łączy się bogata historia sięgająca Browaru Kobylepole i Browaru Huggera (1876 rok). Początki nie były łatwe. Jak powiedział jeden z piwowarów, budowa i rozruch browaru były prawdziwym wyzwaniem. Realizacja inwestycji trwała 5 lat. Na rynku brakowało wszystkiego, począwszy od cementu, a skończywszy na stali budowlanej. W początkowym okresie można było dojść do zakładu od strony Rataja jedynie przez błotniste pole zimą, a latem – romantyczne łany żyta. Ta prowizoryczna droga służyła kilka lat…
O bogatej historii jednego z najbardziej znanych przedsiębiorstw poznańskich mieli okazję dowiedzieć się członkowie Koła Turystyczno-Krajoznawczego, którzy w dniu 24 listopada 2017 r. odbyli wycieczkę edukacyjną do tego nowoczesnego zakładu pracy.
Uczniowie klas IIIa i ISb chętnie wsłuchiwali się w słowa przewodnika, który opowiadał o technologii produkcji piwa, opisywał automatyczną linię produkcyjną, wreszcie wspomniał, na czym polega praca osoby zatrudnionej w Browarze. Ten ostatni punkt szczególnie zainteresował uczniów, bowiem niektórzy z nich już wkrótce zmierzą się z konkurencją na rynku pracy i sami będą poszukiwali zatrudnienia.
Wszystkich zainteresowanych pracą dużego przedsiębiorstwa odsyłamy do naszego rodzimego Browaru, który – począwszy od XIX wieku – współtworzy historię Wielkopolski i daje zatrudnienie kolejnym pokoleniom pracowników.